StarTech: Lansirna rampa za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji

INOVACIJE

author image

Promo5. jan 2024. 13:56 Forbes

featured imagefoto: NALED

U proteklim godinama, Srbija je postala centar istraživanja u oblasti veštačke inteligencije (Artificial Intelligence – AI), sa fokusom na razvoj algoritama, mašinskog učenja i primene AI rešenja u različitim sferama života. Startapi i tehnološke kompanije igraju ključnu ulogu u razvoju veštačke inteligencije u Srbiji. Ti entuzijastični preduzetnici koriste svoju kreativnost i stručnost da razviju AI proizvode i usluge koji rešavaju stvarne probleme. Od aplikacija za zdravstvo koje pomažu u dijagnostici, preko sistema za analitiku u poljoprivredi, do softvera za optimizaciju poslovnih procesa, ovi inovatori pokazuju snagu veštačke inteligencije u rešavanju kompleksnih izazova.

STARTECH AI

U ovim poduhvatima mnogima pomaže projekat StarTech koji je za tri godine podržao više od 80 inovativnih ideja, od kojih je oko polovina bila bazirana na veštačkoj inteligenciji. Među njima je i kompanija Deep Netts koja razvija platformu koja objedinjuje skup alata za razvoj veštačke inteligencije i obezbeđuje šablone projekata i procedura za razvoj modela mašinskog učenja zasnovanih na najboljim praksama, tako da korisnici ne moraju imati ekspertsko znanje iz ovih oblasti. Zoran Ševarac iz Deep Nettsa kaže da su uz pomoć projekta StarTech uspeli da mnoge stvari realizuju brže, a potpisali su ugovore sa partnerima u Americi.

– Glavno ograničenje koje naš proizvod rešava je što omogućava programerima koji nisu eksperti u oblasti AI da razvijaju i primenjuju modele koristeći svoja postojeća znanja. Konkretna primena je recimo Univerzitet u Minesoti koji je prilikom testiranja lekova značajno skratio proces i uštedeo hemikalije uz pomoć našeg proizvoda – objašnjava Ševarac.

foto: NALED

Ovim putem ide i kompanija Artifit, koja je takođe dobila grant u okviru StarTech programa. Oni razvijaju proizvod koji omogućava bolji i tačniji sistem upravljanja i planiranja energetskih ekosistema, od proizvodnje, potrošnje do prenosa električne energije za proizvođače, operatere i trgovce. Inovativnost proizvoda se ogleda u kombinaciji upotrebe veštačke inteligencije, automatizacije i obrade ogromnih količina podataka kroz mašinsko učenje kako bi zajedno obezbedili bolje predviđanje, operativnu izvrsnost i analitiku, i krajnjim korisnicima smanjili troškove i otvorili mogućnost za konkurentsku prednost. Željko Vujinović iz Artifit ističe da im podrška mnogo znači kako bi njihov proizvod bio završen u što kraćem roku.

foto: NALED

Podsetimo, StarTech projekat je trogodišnja inicijativa vredna pet miliona dolara koju su krajem 2020. pokrenuli kompanija Philip Morris i NALED u saradnji sa Vladom Srbije kako bi zajedno podržali razvoj inovacija i digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji. Cilj projekta je transformacija tradicionalne ekonomije u digitalnu i pružanje podrške u vidu sredstava i ekspertize, rada na unapređenju uslova za podsticanje inovacija i promocije domaćih inovativnih biznisa. U trećem ciklusu, koji je nedavno završen, grantove je dobilo 25 inovacija iz oblasti mašinstva i elektronike, poljoprivrede i hrane, veštačke inteligencije i biotehnologije. Projekat će, kako je najavljeno, biti nastavljen i u naredne tri godine. Pored podrške u vidu grantova i unapređenja regulatornog okvira za poslovanje inovatora, StarTech je pomogao i praktičnim savetima. Program je svoj redovan termin našao i na nacionalnim televizijskim frekvencijama kroz serijal digitalnog preduzetništva GOStudy.

foto: NALED