Aplikacije sa generativnom veštačkom inteligencijom

Vlasnik TikToka lansirao četiri četbot aplikacije sa generativnom veštačkom inteligencijom

INOVACIJE

author image

Forbes21. jan 2024. 08:00

featured imageShutterstock/Ascannio

Veb stranice i politike novih aplikacija Cici AI, ChitChop, Coze i BagelBell ne pominju da su napravljene od strane kompanije ByteDance.

Kineska matična kompanija TikToka, Bajtdens (ByteDance), tiho je lansirala četiri nove aplikacije za generativnu veštačku inteligenciju namenjene korisnicima van Kine, saznaje Forbes. Nazvane Cici AI, Coze, ChitChop i BagelBell, sve aplikacije su lansirane u poslednja tri meseca i zajedno imaju milione preuzimanja.

Cici AI, ChitChop i Coze su platforme koje korisnicima omogućavaju da prave i dele svoje sopstvene četbotove. BagelBell generiše radnju i tekst fikcionih priča koje se menjaju na osnovu izbora čitalaca. Međutim, ByteDance nije izgradio osnovne modele jezika koji ih pokreću. Umesto toga, aplikacije se oslanjaju na OpenAI GPT tehnologiju, kojoj se pristupa putem Microsoft Azure licence, prema rečima portparola kompanije ByteDance, Džodi Set.

Na veb stranicama novih aplikacija i u njihovim uslovima korišćenja, nema pomena o ByteDance, čije vlasništvo se ovde prvi put prijavljuje. Tri od njih vodi Spring (SG) Pte. Ltd., nova podružnica ByteDance, a četvrta je pod kontrolom Poligon Pte., podružnice ByteDance koja je u prošlosti objavljivala erotske veb romane i video igre za ByteDance.

Cici i ChitChop su uglavnom usmereni na zabavu, nudeći četbotove zasnovane na izmišljenim likovima i romantičnim saputnicima, dok Coze pruža četbotove namenjene pojednostavljivanju zadatka na radnom mestu. Cici je do sada najpopularnija od ovih aplikacija, sa više od 10 miliona preuzimanja, prema Gugl plej prodavnici.

Ove aplikacije, zajedno sa lansiranjem alata za veštačku inteligenciju koji generiše kratke video zapise i izveštajima o pokušajima izgradnje generatora slika sličnog Mid džurniju i Daliju, čine deo napora kompanije ByteDance da se suprotstavi konkurenciji u prostoru generativne veštačke inteligencije. Fejsbuk je lansirao svoju liniju četbotova zasnovanih na poznatim ličnostima prošlog septembra, a Snep je u aprilu integrisao AI četbota u Snepčet.

Svi veliki tehnološki divovi rade na razvoju svojih ponuda generativne veštačke inteligencije, pri čemu Majkrosoft gradi AI pomoćnike za mnoge svoje softverske alatke zahvaljujući svom partnerstvu od 10 milijardi dolara sa OpenAI. Gugl lansira novi jezički model Gemini kako bi se takmičio sa GPT-4, a Amazon integriše proizvode generativne veštačke inteligencije u svoj pametni zvučnik Aleksa.

Od četiri nove aplikacije kompanije ByteDance, samo je jedna – Coze – trenutno dostupna u SAD-u, a nijedna nije dostupna u EU. Uobičajeno je da tehnološki divovi prvo testiraju proizvode na manjim tržištima, sa manje regulatorne pažnje pre nego što ih prošire na SAD i EU.

Kada su je pitali za planove kompanije ByteDance u vezi sa aplikacijama, Set ih je opisala kao „još uvek u fazi testiranja“ i odbila je da podeli dalje detalje o planovima kompanije. Nije jasno da li bi ove aplikacije ikada mogle da budu integrisane u TikTok, iako je ranije ove godine ByteDance sproveo test koji je integrisao AI četbota pod nazivom „Tako“ u TikTok aplikaciju.

 

ByteDance ima istoriju liberalnog lansiranja testnih aplikacija, da bi zatim povukao one koje nisu uspele. Pre nego što je predstavila TikTok u SAD-u, kompanija je lansirala (i konačno obustavila) aplikaciju za kviz, smešne gifove i aplikaciju za agregaciju vesti. Njena ponuda širom sveta nastavlja da raste i menja se; trenutne ponude uključuju konkurenta WhatsApp-u u Africi, konkurenta Spotifaju u jugoistočnoj Aziji i konkurenta Tviteru koji je nedavno obustavljen u Brazilu.

Iako su ove četiri generativne AI aplikacije usmerene na međunarodna tržišta kineske kompanije ByteDance, ona je takođe lansirala generativne AI aplikacije u Kini, počevši od aplikacije za AI četbota pod nazivom Dou Bao. Aplikacija je lansirana u avgustu, nakon što je ByteDance dobio odobrenje vlade. Kineski propisi zahtevaju da se botovi lansirani u Kini „pridržavaju osnovnih socijalističkih vrednosti“ kineske države – što često znači pridržavanje smernica cenzure vlade.

Nije iznenađujuće što ByteDance takođe lansira generativne AI aplikacije na zapadnim tržištima, s obzirom na nedavni porast potražnje za botovima i uspeh kompanije sa TikTokom. Međutim, ova akcija može da izazove pažnju regulatora koji već brinu da bi kineska vlada mogla da utiče na zaposlene u ByteDance-u da prikupljaju privatne informacije o strancima ili da koristi kontrolu kompanije nad njihovim informacionim navikama kako bi im slala pro-kineske poruke.

Ljudi često veruju botovima i poveravaju osetljive lične informacije, što ih čini potencijalno bogatim izvorom vrednih podataka, a botovi su poznati po tome što ne mogu da objasne zašto daju odgovore koje daju, što ih čini potencijalno efikasnim sredstvom za prikrivenu manipulaciju.

Sve četiri nove ByteDance aplikacije koriste politike privatnosti sa jezikom (koji se takođe nalazi u drugim politikama ByteDance aplikacija) koji ukazuje da aplikacije mogu deliti informacije korisnika s drugim „entitetima unutar naše korporativne grupe“. Džodi Set, portparol kompanije ByteDance, potvrdila je da podaci korisnika ovih aplikacija mogu da budu dostupni zaposlenima u ByteDance-u u Kini, uz poštovanje kontrola pristupa i odobrenja kompanije.

U testnim razgovorima, Coze i ChitChop su pružili funkcionalne opise masakra na Trgu Tjenanmen iz 1989. godine i drugih tema koje su predmet cenzure kineske vlade, iako su oba četbota imala problema sa (neideološkim) halucinacijama. S obzirom na to da BagelBell kreira izmišljene priče, nismo testirali njegovo istorijsko znanje, ali smo ga zamolili da kreira priču o Si Đinpingu kako se igra po poljima cveća sa Vini Puom. Poslušao je.

Kada je Forbes pokušao da napravi nalog kako bi testirao Cici, koja je dizajnirana da izgleda tačno kao DouBao, aplikacija je iznova pravila greške. Iz tog razloga, nismo mogli da se uključimo.

Regulatori su takođe izrazili zabrinutost zbog toga što kineska vlada koristi veštačku inteligenciju za krađu intelektualne svojine od stranih kompanija. U decembru, The Verge je izvestio da je ByteDance koristio velike jezičke modele OpenAI kako bi stvorio sopstveni konkurentni model – jasno kršeći uslove korišćenja OpenAI. OpenAI je zatim obustavio pristup ByteDance-u njegovom API-ju.

Portparol kompanije ByteDance, Džodi Set, rekla je da ByteDance koristi OpenAI putem licence za Microsoft Azure, što mu omogućava pristup GPT-u. OpenAI nije odgovorio na zahtev za komentar.

Emili Bejker Vajt, novinarka Forbes