Električni bicikl

Holanđani uvode posebne test uređaje za kontrolu električnih bicikala

22 Feb 2024 – 01:20 Vesti 0 Komentara

Foto: Korps Nationale Politie

Policija u Holandiji preduzima mere protiv onih koji su na električnim biciklima uklonili blokade brzine. Povod je sve veći broj poginulih u saobraćaju.

Vozači električnih bicikala u SAD-u mogu da voze snažne električne bicikle koji mogu do 45 km/h, ali u Evropi uglavnom postoje ograničenja na 25 km/h, a snaga motora ograničena je na 250 vati. Holandska policija je primetila rast saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali biciklisti u poslednje vreme i to sa smrtnim slučajevima koji su dostigli rekordni nivo 2022. godine. Te brojke se većim delom pripisuju električnim biciklima, navodi Revija HAK.

Nova biciklistička tehnologija zahteva nove policijske metode, zbog čega su u Holandiji raspoređene stanice za ispitivanje s valjcima. Oprema može da se postavi na putevima, a koristi se za određivanje brzine prestanka podrške motora. Policajac zatim sedne na njega i počne da pritiska gas. Ako se na električni pogon postigne više od 25 km/h ili ako su tzv. brzi električni bicikli sposobni za više od 45 km/h, vlasniku se izdaje kazna od 290 evra.

S višestrukim prekršajima biciklisti rizikuju oduzimanje i uništenje bicikla. Ukupno 247 stanica za ispitivanje takođe ima postavku za ispitivanje maksimalnih brzina na putu za mopede, lake mopede i skutere.

Izvor: Revijahak.hr