Gradski prevoz u Beogradu

Nabavka GSP-a: Koliko koštaju tramvaji i autobusi koji nisu naručeni, a kažu da jesu

BIZNIS

author image

Petrica Đaković1. dec 2023. 07:00

featured imageShuttestock/Alex Linch

I mada se poznata izreka kako je u „ljubavi i ratu sve dozvoljeno“ odavno već mogla proširiti i na izbornu kampanju, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otišao je ovoga puta korak dalje.

Na bilbordima širom prestonice Srbije, reklamirajući velike promene u gradskom saobraćaju, gradske vlasti poručuju sugrađanima kako su naručeni novi tramvaji i autobusi, iako se tako nešto nije desilo.

Prema priznanju samog Šapića, tramvaji su poslednji put na beogradske ulice stigli davne 2011, dok su poslednji autobusi kupljeni prošle godine. Prošlo je, dakle, više od decenije od kada su se Beograđani vozili novim tramvajima, a kako stvari trenutno stoje, na njih će čekati barem još jednu godinu.

Veliki tender u jeku predizborne kampanje

Tender raspisan u jeku izborne kampanje o nabavci 20 novih tramvaja, poništen je samo nedelju dana kasnije, nasuprot onome što piše na bilbordima Grada Beograda. Tender za autobuse, pak, nije ni raspisan, iako se njihova nabavka najavljuje mesecima.

Objašnjenje za obustavu nabavke tramvaja je da će posao od GSP-a preuzeti gradski Sekretarijat za javni prevoz pošto se tako „može obezbediti, uz podršku Vlade Srbije, povoljniji vid finansiranja za kupovinu vozila koja su bila predmet nabavke, a što će obezbediti kupovinu znatno većeg broja vozila“.

Njemu bi trebalo dodati i ono Aleksandra Šapića, izneto pre nekoliko dana tokom jednog televizijskog gostovanja, a u kojem se kaže da je „finansijska konstrukcija za nabavku novih vozila za gradski prevoz praktično zaokružena, te je sa Vladom Srbije usaglašeno da će nosilac posla nabavke tramvaja biti Sekretarijat za javni prevoz, a ne GSP, kako bi bilo kupljeno duplo više od planiranog“.

Foto: Petrica Đaković

Koliko vozila nabavlja GSP?

Šapić je dodao i da je namera da „krajem ove ili početkom sledeće godine bude raspisana javna nabavka za 300 autobusa i možda čak 50 tramvaja“.

Šapićeva najnovija izjava i zvanično objašnjenje o obustavi nabavke tramvaja nameću barem nekoliko dilema. Najpre, zbog čega se u nabavku vozila jednog gradskog preduzeća, makar ono bilo i prestoničko, uključuje Vlada Srbije.

I znači li insistiranje na tome da će na ovaj način biti nabavljeno „duplo više“ vozila, kako reče gradonačelnik, odnosno „znatno više“, kako piše u zvaničnoj odluci, da je rukovodstvo GSP-a, odnosno onaj ko je raspisivao ovu nabavku nesposoban ili korumpiran?

Naime, prema Planu javnih nabavki GSP-a, koji je revidiran nekoliko puta tokom 2023. godine, ovo javno gradsko preduzeće planira da na nabavku novih vozila potroši 31,7 milijardi dinara plus PDV, što je u konačnici oko 325 miliona evra.

Ono što je u pomenutom planu izostalo, a tiče se broja vozila koja se planiraju nabaviti za ovaj novac, nagoveštavao je u više navrata proteklih meseci gradonačelnik Aleksandar Šapić, ali kad-kad iznoseći različite podatke, pa je broj autobusa varirao od 280, preko 300 da bi se na kraju pomenulo čak i 500.

Što se tramvaja tiče, situacija je bila nešto jasnija pošto se iz obustavljenog postupka nabavke tramvaja videlo da se radi o najmanje 20 vozila čija ukupna cena ne sme preći sedam milijardi dinara, odnosno 8,4 milijarde kada se doda porez na dodatu vrednost.

Nakon obustavljanja postupka, pak, pojavila se informacija da će to, ipak, biti više.

Da li autobus vredi 800.000 evra

Kako bismo razrešili dilemu koliko vozila GSP planira da nabavi, da li je urađena prethodna procena nabavke i šta je ona pokazala, odnosno kako se došlo do iznosa većeg od 300 miliona evra, Forbes Srbija poslao je pitanja službi za informisanje grada Beograda, ali ni posle više nedelja nije nam stigao nikakav odgovor.

S druge strane, polazeći od pretpostavke da je na nabavku tramvaja planirano da se potroši oko 70 miliona evra, nameće se zaključak da je sav preostali novac planiran za nabavku 300 autobusa, odnosno da će za to biti potrošeno 245 miliona evra ili više od 800.000 evra za jedno vozilo, što je dva i po puta više od vrednosti nabavke od pre samo dve godine.

Poređenja radi, nabavka 100 zglobnih autobusa na gas, realizovana 2021. koštala je 34,2 miliona evra, odnosno 342.339 evra po jednom autobusu, od čega je cena samog vozila bila 279.500 evra, dok je ostatak potrošen na lizing naknadu, odnosno na servis i održavanje koji su ugovoreni u naredne tri godine.

Inače, ni ovaj tender nije prošao bez afere, odnosno sumnji u regularnost postupka nabavke, pošto je ponuda poljske kompanije Solaris, od koje je grad Beograd ranije kupovao autobuse, finansijski bila niža od ponude pobednika na tenderu tj. grupe ponuđača koju su činili Unikredit lizing Srbija, S-lizing Beograd i M.P.N. Promet.

Solarisova ponuda odbačena je, međutim, kao nepotpuna, odnosno neadekvatna, što je u javnosti pobudilo sumnju da je tender unapred rapisan za turske autobuse BMC, čiji je distributer i ovlašćeni serviser pomenuto domaće preduzeće M.P.N. Promet.

Forbes Srbija saznao je od nekoliko dobro upućenih izvora da je savetnik Aleksandra Šapića bio u poseti baš turskim proizvođačima što je nanovo pobudilo sumnje da će se tenderi ponovo raspisivati za unapred poznatog kupca. U slučaju autobusa to je pomenuti BMC, dok se u slučaju tramvaja pominjao, takođe, turski proizvođač Bozankaja.

Poslednji tramvaji nabavljeni pre 12 godina; foto: Shutterstock/Photo Oz

Brzopletost i kontrola štete

Nikola Jovanović, iz Centra za lokalnu samoupravu, kaže za Forbes Srbija da ima saznanja da je odluka o obustavljanju tendera doneta jer nema dovoljno novca, a i procenjeno je da je tender loše napravljen i to u korist jedne turske firme.

„Izgleda da je reč o kontroli štete koju je naneo aktuelni gradonačelnik“, kaže Jovanović.

Jovanović koji je još ranije ukazivao da postoje osnovane sumnje da se planira nabavka tramvaja pomenutog turskog proizvođača, odnosno da je tender sačinjen tako da favorizuje jednog ponuđača, kaže da bi GSP, da nije poništen tender, nakon ovog planiranog zaduživanja bio na ivici bankrota.

Jovanović dodaje da su njegova saznanja da se za tih planiranih 38 milijardi dinara ili 325 miliona evra planira nabavka ukupno 500 autobusa i do 50 tramvaja, ali dok se ne raspišu javne nabavke neće se znati šta se tačno nabavlja i kolika je cena jednog vozila.

„Uvek je problem kada se pokuša unapred dogovorena nabavka sa jednim proizvođačem i pre nego što se formalno raspiše tender. Dodatni problem kod ovih autobusa je što ih gradska vlast hvali kao ekološki prihvatljive, a ustvari je zastarela i neadekvatna tehnologija za grad kakav je Beograd. Posebna priča je što nije obezbeđeno finansiranje i što se očekuje od ponuđača da nađe finansijski lizing, umesto da se prvo obezbede sredstva, odnosno da se raspiše tender za lizing ili kredit, pa tek onda za vozila“, kaže za Forbes Srbija Jovanović uz napomenu da se na ovaj način grad unapred odriče mogućnosti da obezbedi povoljno kreditiranje od EU ili drugih međunarodnih finansijskih institucija u sklopu zelene tranzicije.

Činjenica je, što potvrđuju i drugi izvori Forbes Srbija, da iz izjava koje je do sada davao medijima uglavnom gradonačelnik Šapić, nije jasno da li grad odnosno GSP prvobitno, planira da se zaduži, tačnije da li će ovih 325 miliona evra tražiti od banaka ili će se i nova vozila nabavljati na stari način, odnosno putem lizinga koji ugovara sam prodavac autobusa.

Prema podacima iz Finansijskog izveštaja, GSP je u prošloj godini imao prihode od 17,5 milijardi dinara i rashode od gotovo 23 milijarde, pa je ostvaren neto gubitak od 4,9 milijardi dinara, što je za 3,4 milijarde dinara više nego godinu dana ranije.