Ilon Mask lansirao „Grok“

POPULARNI CHATGPT DOBIO KONKURENCIJU: Ilon Mask lansirao „Grok“, četbot bez cenzure

Mask je rekao da bi po performansama „Grok“ trebalo da nadmaši ChatGPT, a napravljen je sa ciljem da se stvore alati veštačke inteligencije koji mogu da asistiraju čovečanstvu da poboljša svoje istraživanje i inovacije

  IZVOR: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ilon Mask i njegov xAI startap za veštačku inteligenciju lansirali su Grok – AI četbota koji bi trebalo da po performansama nadmaši ChatGPT, sada već čuveni proizvod kompanije OpenAI.

Motiv za kreiranje Groka jeste da se stvore alati veštačke inteligencije koji mogu da asistiraju čovečanstvu da poboljša svoje istraživanje i inovacije, kako je ranije objasnio Ilon Mask u svojoj objavi na platformi X.

Mask i xAI su istakli da je znanje o svetu u realnom vremenu „jedinstvena i fundamentalna prednost“ koju Grok ima, a crpi ga preko X platforme.

„Odgovaraće i na ‘vruća’ pitanja na koja odbijaju da odgovore većina drugih AI sistema. Grok je dizajniran da odgovara na pitanja domišljato, a ima pomalo buntovnu prirodu, pa nemojte da ga koristite ako ne volite humor!“, ističe Mask.

 

 

Sistem, koji pokreće Grok, evaluiran je od strane nekoliko akademskih testova u matematici i kodiranju, a nudi performanse koje su bolje od onoga što može ChatGPT-3.5 u svim testovima, kako navode iz xAI.

„Grok ima pristup informacijama u realnom vremenu putem X platforme, što je velika prednost u odnosu na druge modele, biće dostupan svim X Premium+ pretplatnicima“, naveo je Ilon Mask

Ipak, zanimljivo je da ni u jednom od testova Grok nije uspeo da nadmaši najnapredniju verziju OpenAI-ja – GPT-4.

Grok će biti dostupan preko X Premium Plus pretplate, po ceni od 16 dolara mesečno, a za sada mogu da ga isprobaju samo korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama.

Da je xAI definitivno konkurencija kompaniji OpenAI, kao i da ima plan da napravi četbota konkurentnog ChatGPT-u koji će se zvati TruthGPT, Mask je potvrdio još ranije. Inače, OpenAI mesečno naplaćuje 20 dolara za korišćenje ChatGPT-a.

(EURACTIV.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

TAGOVI