Kako se električna vozila ponašaju na hladnoći ?

Koji električni automobili se najbolje nose s hladnoćom?

4 Feb 2024 – 18:07 Vesti 0 Komentara

Pobedu je odneo malo poznati ‘Kinez’!

Nije to prvo niti će biti poslednje veliko poređenje dometa električnih vozila tokom hladnog vremena, ali zanimljivo je da nam svako od njih donese poneki neočekivani rezultat. Ovom prilikom veliko poređenje je napravio Motor.no, norveški medij specijalizovan za električna vozila.

Upoređena su 23 modela. Lista učesnika uključuje poznata imena kao što su Volkswagen ID.7 ili Tesla Model 3 Long Range. Međutim, tu su bili i kineski modeli HiPhi Z (na slici), Lotus Eletre ili XPeng G9.

Ova činjenica omogućila je da saznamo kako se kineski automobili ponašaju u uslovima lošeg vremena u Evropi. Rezultati su u najmanju ruku iznenađujući. Uslovi su bili potpuno isti za 23 vozila u poređenju. Test je u stvari veoma jednostavan. Vozite automobil dok se ne zaustavi i to na temperaturi između -1 i -5 stepeni Celzijusa. I to ne samo na ravnim delovima, jer se test odvijao u planinskom regionu Dovrefjel, navodi Revija HAK.

Konačni cilj je uporediti odstupanja između fabrički izmerenog raspona i stvarnog. Prošle godine pobedu je odneo Tesla Model S zahvaljujući pređenih 530 kilometara tokom testa. Ovom prilikom zasluženu pobedu odnosi nepoznati HiPhi Z. Ekstravagantna kineska limuzina je gotovo uspela da uskladi stvarne brojke s teorijskim, jedva da ima odstupanje od 6%. Lotus Eletre je bio još jedan od velikih pobednika jer je uspeo da pređe 465 kilometara od 530 kilometara koliko je navedeno u zvaničnim brojkama.

Mada je Tesla prošle godine zauzeo prvo mesto, ove godine Model 3 Long Range je jedan od najteže pogođenih hladnoćom. Uz fabričku brojku od 629 kilometara, uspeo je da pređe samo 441 kilometar, 29,9% manje. Zanimljivo je da su dva švedska manekena imali loše rezultate. Polestar 2 LR ima odstupanje od 30%, dok Volvo C40 beleži do 31,5% odstupanja u dometu. Najlošiji rezultat od svih ima Toyota bZ4X. Prvi električni SUV japanske marke jedva je uspeo da prevali 313 kilometara od zvanično najavljenih 460 kilometara.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / HiPhi