Kako sprečiti veštačku inteligenciju da vam ne otme posao?

Kako sprečiti veštačku inteligenciju da vam ne otme posao

BUDUĆNOST RADA

author image

Forbes16. mar 2024. 08:00

featured imageShutterstock/Deemerwha studio

Od početka godine, svedoci smo kako vodeće organizacije objavljuju otpuštanja rekordnim tempom. Pejzaž tržišta rada koji se stalno menja, sada je izazovniji nego ikada. A sada, sa veštačkom inteligencijom u igri, situacija postaje još komplikovanija.

Izgubiti posao zbog finansijske krize ili biti zamenjen nekim ko je bolji je jedno, ali gubitak posla zbog veštačke inteligencije deluje prilično razočaravajuće. Ali vremena se menjaju, morate nadmašiti svoju konkurenciju ili ponuditi nešto što oni nemaju. Dakle, kako sprečiti veštačku inteligenciju da preuzme vaš posao?

Evo četiri načina da sačuvate svoju karijeru i sprečite AI da preuzme kontrolu.

Razumite kako izgleda budućnost

Kao što kažu, morate biti korak ispred konkurencije. Veštačka inteligencija je stvorena za budućnost, ali ima i svoja ograničenja. Vratite se korak unazad i razmislite kako će izgledati budućnost vaše izabrane karijere. Kako će vaša industrija izgledati za nekoliko godina?

Biznis insajder je izvestio o glavnim poslovima koje će verovatno zameniti veštačka inteligencija, a izveštaj pominje medijske, finansijske, obrazovne i pravne poslove kao vrh liste. Kako biste se tome suprotstavili, istražite kako veštačka inteligencija može biti korišćena u vašoj izabranoj karijeri. Umesto da se plašite ovog alata, naučite kako da radite s njim i kako da ga iskoristite za svoju trenutnu ulogu.

Na primer, budućnost finansijske industrije može zavisiti od veštačke inteligencije za svakodnevne zadatke poput kreiranja izveštaja ili faktura. Obrazovanje takođe može koristiti veštačku inteligenciju za poboljšanje iskustva učenja. Da biste saznali više o poslovima koji će biti stvoreni zbog veštačke inteligencije, pročitajte članak o poslovima sa veštačkom inteligencijom koje treba razmotriti u 2024. godini.

Važno je razumeti vašu ulogu i različite tehničke i interpersonalne elemente koje veštačka inteligencija može imati u njoj. Navedite ove elemente i fokusirajte se na to kako možete integrisati veštačku inteligenciju u ove zadatke. Tehnički elementi uključuju prikupljanje podataka, analizu, izveštavanje ili rutinske administrativne zadatke.

Možete koristiti veštačku inteligenciju kako biste postali efikasniji u ovim zadacima.

Evo brzog primera kako bi vaša lista mogla da izgleda:

Dnevni zadaci:

  • odgovaranje na mejlove
  • pisanje izveštaja
  • zakazivanje razgovora sa klijentima

Kako veštačka inteligencija može pomoći:

  • Koristite veštačku inteligenciju za kreiranje podsticaja i šablona za odgovore na e-poštu. Pazite da personalizujete.
  • Koristite veštačku inteligenciju za istraživanje, ali budite sigurni da ste proverili informacije pre nastavka.
  • Koristite veštačku inteligenciju za automatizaciju slanja vašeg kalendara kako bi klijenti mogli direktno zakazivati sastanke.

 

Interaktivni elementi mogu biti usmereni na komunikaciju ili usluge korisnicima. Odličan primer bio bi korišćenje veštačke inteligencije za kreiranje odgovora, ali dodavanje ličnog dodira koji ovi automatski alati ne mogu pružiti. Naravno, neki projekti su bolje prilagođeni da budu 100% ljudski. Na primer, veštine vođenja i odgovaranje na emocionalne potrebe vaših klijenata i kolega ne mogu se zameniti veštačkom inteligencijom, što je dobra stvar!

Unapredite svoje tehničke veštine

 

U današnjem svetu, biti korak ispred znači usavršavati svoje tehničke veštine. Bilo da ste majstor kodiranja, guru za podatke ili entuzijasta za digitalno, unapređivanje svojih tehničkih veština je neophodno. Da li ste ikada razmišljali o upisu na onlajn kurseve prilagođene vašoj ulozi? To je odličan način da povećate svoju efikasnost i povećate vrednost za svoj tim.

Ne zaboravimo na bezbroj Jutjub tutorijala sa tehničkim savetima i trikovima. Postoji nešto za svakoga, bilo da su u pitanju trikovi kodiranja, tehnike pisanja ili vodiči za gedžete. Na kraju krajeva, učenje nikada ne prestaje – to je tajna uspona na karijernoj lestvici ili istraživanja novih horizonata. Veštačka inteligencija nikada neće biti jedini alat za sve, tako da biti specijalista će vam pomoći da se izdvojite kao lider u svom polju.

 

Iskoristite veštačku inteligenciju u vašoj trenutnoj ulozi

 

Nemojte dozvoliti da vas veštačka inteligencija obeshrabri – dozvolite joj da vas osnaži! Zamislite da veštačku inteligenciju pretvorite u svoju pouzdanu saputnicu; ne samo da završavate svoje zadatke već i trošite manje vremena. I sa ovom novootkrivenom efikasnošću, možete se pozabaviti sa više projekata ili istraživati nove mogućnosti. Veštačka inteligencija je uz vas, bez obzira na to da li težite napredovanju u karijeri, žudite za novim prilikama ili jednostavno želite zasluženi predah. Može biti više od alata. Ona je vaš partner u zločinu, pojačavajući vaše napore i otvarajući vrata beskonačnim mogućnostima.

Digitalni svet se neprestano menja, i novi uređaji će se pojavljivati s vremena na vreme. Nemojte dozvoliti da ovi veštački alati zamene vaše veštine. Umesto toga, dozvolite im da unaprede vaše sposobnosti i naglase vašu vrednost. Bez ljudi, ne bi bilo ni veštačke inteligencije. Budite majstor ovih alata i utabajte put ka boljem toku rada, osiguravajući svoj posao ili napredovanje u karijeri.

 

Šo Devan, saradnik Forbes

Postani deo Forbes zajednic