Ko je kineski Ilon Mask ?

Ko je kineski Ilon Mask, koji prodaje električne automobile bez baterija

INOVACIJE

author image

Forbes Slovenija9. jan 2024. 11:46

featured imageVilijam Li; foto: Drew Angerer / Getty images / Profimedia

Vilijam Li, osnivač kineske kompanije za proizvodnju električnih automobila, Nio, zaradio je nadimak “kineski Ilon Mask” ne samo zbog toga što je konkurent Maskove kompanije Tesla, nego i zato što je i on sklon da donosi ekscentrične odluke.

Proizvođač luksuznih električnih vozila Nio nedavno je predstavio novu generaciju baterije koja omogućava vožnju od više od 1.000 kilometara bez potrebe za punjenjem.

Promotivnu tvrdnju dokazali su tokom 14-satne vožnje između Šangaja i Šiamena, pri čemu je za upravljačem sedeo sam suosnivač i glavni izvršni direktor Nio, Vilijam Li.

Li je u Kini poznat po svojim ekscentričnim podvizima i nekonvencionalnim pristupima, što mu je, u kombinaciji s direktnom konkurencijom Tesle na tržištu električnih vozila, donelo epitet “kineski Ilon Mask”.

Prvo preduzeće osnovao tokom fakulteta

Li, koji danas ima 49 godina, preduzetnik je od rane mladosti i osnivač brojnih kompanija. Prema navodima Fajnenšel Tajmsa, tokom svoje karijere osnovao je desetine kompanija i do sada je tri listirao na berzi. Prvi put se upustio u preduzetništvo tokom studija sociologije i prava na Pekinškom univerzitetu, kada je osnovao Beijing Antarctic Technology Development, jednu od prvih internet kompanija u Kini.

U to doba, Li, danas “težak” oko 1,4 milijarde dolara (oko 1,3 milijarde evra), morao je da zaradi početni kapital kroz popodnevni rad u oblasti programiranja. Njegov poslovni pristup najbolje je opisao sam milijarder kada je rekao: “Nije me strah gubitka”.

Najveći uspeh pre proizvodnje električnih vozila Nio kineski preduzetnik ostvario je s kompanijom Bitauto, prvom kineskom internet prodavnicom automobila. Tu je Li temeljno naučio vođenje veće kompanije, budući da je od osnivanja do prodaje 2013. bio na dužnosti izvršnog direktora.

Zašto je nastao Nio

Ubrzo nakon odlaska iz Bitauta, Li se ponovo zainteresovao za automobilsku industriju, i to za proizvodnju električnih automobila – na šta ga je podstakao visoki nivo zagađenosti vazduha u kineskim gradovima. I ime nove kompanije bilo je simbolično. Nio se prevodi kao “dolazak plavog neba”.

Briga za okolinu nije bila jedini razlog za novi projekat. Li je bio uveren da su tradicionalni automobilski brendovi ozbiljno promašili smer u korisničkom iskustvu. U intervjuu iz 2018. godine, kineski preduzetnik je izjavio da je kap koja je prelila čašu bila poseta izložbi Audija u Minhenu. Umesto da su Lija dočekali kao vernog kupca, budući da je već posedovao nekoliko modela tog nemačkog brenda, prodavac je počeo da ga nagovara na novu kupovinu.

Shutterstock/Trygve Finkelsen

Zato je preduzetnik zamislio svoje novo preduzeće potpuno drugačije – kupce treba posmatrati kao članove ekskluzivnog kluba, a ne samo kao mete prodaje. Ovu ideju Li je ozbiljno shvatio, jer je doneo niz neobičnih odluka kako bi sebe i svoje automobile još više približio kupcima.

Jedan od takvih koraka je Nio aplikacija, putem koje korisnici mogu direktno da pišu glavnom izvršnom direktoru i tako mu pošalju komentare i predloge o proizvodima i uslugama. Prema rečima spoljnog saradnika Nio, u upravi su se jednostavno morali nositi s porukama šefa usred noći, u kojima pita je li moguće implementirati predlog nekog korisnika. Saradnik je dodao da Li stvarno stavlja korisnike na prvo mesto sa svojim vođenjem i radom. To se oseća svuda u društvu.

“Kod Nio nije reč samo o automobilima, već i o stvaranju zajednice”, rekao je Li za televizijsku kuću CBS. Ovu izjavu podupire projekat “Nio House” – globalna mreža od više od stotinu objekata koji uključuju zajedničke radne prostore, društvene prostorije, pa čak i dečje igraonice, a Niovi verni kupci u njih mogu da ulaze putem pomenute aplikacije.

Povezanost Lija s obožavaocima brenda najizraženija je na godišnjem predstavljanju novih proizvoda. Događaj poznat pod nazivom “Nio Day” privlači desetine hiljada lojalnih kupaca svake godine i ponekad podseća na koncert neke poznate muzičke zvezde. Potražnja za ulaznicama za poslednje otvaranje bila je toliko velika da je bilo potrebno održati žiriranje, odnosno izvlačenje imena srećnih dobitnika ulaznice. Svakako, glavna atrakcija tih događaja je osnivač, koji s oduševljenjem predstavlja novi model automobila, bateriju ili čip svojem “klubu”.

Zastupnik drugačijeg načina punjenja

Iako je Li izuzetno bitan za Niovu reputaciju, to ipak nije njegov glavni adut. Njegova najveća snaga je njegov jedinstveni pristup električnoj industriji. Za razliku od većine drugih igrača poput Tesle, BYD-a i Folksvagena, Nio svoja vozila primarno prodaje bez baterija. Kupci potom putem mesečne pretplate mogu da pristupe mreži od više od 2.000 stanica koje kompanija poseduje i koje omogućavaju brzu zamenu cele baterije.

Li se ponovo odlučio za taj put zbog želje za poboljšanjem korisničkog iskustva. Baterijski sistem prilagođen je željama stanovnika velikih gradova koji ne žele da gube vreme na dugotrajno punjenje. Kritičari Nio naglašavaju da je njihova metoda primenjiva samo u okolini kineskih metropola, dok će na drugim mestima kompanija teško privući korisnike na taj način.

Prevelika obećanja

Shutterstock/Michael Vi

Osim rešenja za baterije, kompanija takođe razvija druge automobilske tehnologije. Prema izveštaju portala Business Insider, Li je veliki zagovornik autonomnih vozila koje je investitorima obećao na američkom tržištu pre nekoliko godina, a obećao ih je do 2020.

Uprkos neispunjenom obećanju, kompanija je do danas napravila veliki korak napred. Na najnovijem predstavljanju proizvoda prikazala je svoj prvi čip posebno izrađen za autonomna vozila. Kompanija je do sada koristila Envidija hardver u svojim modelima, ali prema Lijevim izjavama, to više nije slučaj.

Osim prenaduvanih obećanja, neki kompaniji Nio takođe zameraju upitnu finansijsku održivost. Naime, kompanija će ove godine proslaviti 10 godina postojanja i još nije ostvarila dobit.

Prema pisanju Fajnenšel Tajmsa, Li je nedavno priznao da proizvođač električnih vozila sa svakim proizvedenim automobilom generiše oko 11.000 evra gubitka.

Uprkos brzom rastu prodaje, a kompanija ulaže znatna sredstva u razvoj i proširenje svoje infrastrukture, njeni resursi su vrlo ograničeni. Kompanija je nedavno bila prisiljena da traži nove investitore, koje je pronašla na Bliskom istoku. U decembru je Nio prikupio više od dve milijarde dolara od investicionog fonda CYVN iz Abu Dhabija, a prethodno je u julu dobio injekciju od gotovo milijardu evra.

Tilen Humar, novinar Forbes Slovenija