Kulminacija savršenstva?

Posao godine: Folksvagen ulaže do pet milijardi dolara u Rivian

BIZNIS

author image

Forbes26. jun 2024. 07:00

featured imageREUTERS/Joel Angel Juarez

Dve kompanije formiraće zajedničku softversku kompaniju. Partnerstvo između mlade kalifornijske kompanije za električna vozila i globalnog automobilskog giganta može pozicionirati oba brenda tako da bolje konkurišu Tesli i kineskim rivalima.

Nova kompanija za proizvodnju električnih vozila, Rivian, saopštila je da će Folksvagen uložiti do pet milijardi dolara u ovu firmu i da dve kompanije formiraju zajedničko preduzeće za razvoj automobilske softverske platforme zasnovane na Rivian tehnologiji. Saradnja sa jednim od najvećih svetskih proizvođača automobila takođe bi mogla pomoći Rivianu da smanji neke od svojih troškova za komponente i materijale.

Akcije Riviana, koje su porasle za oko 9% u utorak, skočile su više od 50% na 18,49 dolara u post-trgovanju na Nasdaku.

„U početku ulažemo milijardu dolara u Rivian i planiramo dodatna ulaganja do četiri milijarde dolara“, rekao je generalni direktor Folksvagen Grupe Oliver Blume. „Dodatna ulaganja će se odvijati do 2026. godine“, pod uslovom da partnerstvo postigne određene tehničke prekretnice, rekao je, bez daljeg objašnjavanja.

Podrška za proizvođača električnih vozila sa sedištem u Irvajnu, Kalifornija, od jednog od svetskih automobilskih giganata – u kombinaciji sa njegovim kontinuiranim odnosom sa Amazonom, njegovim najvećim investitorom i glavnim kupcem njegovih električnih dostavnih kamiona – može pomoći da Rivian na vreme lansira svoje sledeće proizvode, R2 električni SUV srednje veličine i kompaktni R3 crossover. Novi fondovi bi takođe mogli pomoći da se nastavi izgradnja fabrike u Džordžiji, koja je obustavljena početkom ove godine kao mera štednje.

Štaviše, partnerstvo takođe pozicionira Rivian da bolje konkuriše Tesli, jer vodeći proizvođač električnih vozila nastoji da preusmeri svoj poslovni model sa prodaje što većeg broja vozila na robotaksi biznis.

Zajedničko tehnološko preduzeće dve kompanije, koje još nema ime, fokusiraće se na integraciju infotejnment sistema, bežične konektivnosti i funkcija autonomne vožnje, između ostalog, rekao je Blume. Rivianov „zonski“ hardverski dizajn i integrisana tehnološka platforma biće osnova za novu softversku platformu koju će kompanije deliti.

Glavni izvršni direktor Rivian RJ Skarindž; Foto: REUTERS/Joel Angel Juarez

„Ključ da bi ove vrste saradnje funkcionisale, po našem mišljenju, je da postoji obostrana korist“, rekao je RJ Skarindž, osnivač i generalni direktor Riviana. „Obim koji Folksvagen donosi, portfolio izuzetnih brendova koje donose, prilika da to primenimo kako bismo postigli značajne uštede na troškovima pri razvoju naših materijala i u našem poslovanju, u kombinaciji sa mogućnošću da ubrzamo razvoj ove tehnologije na više Folksvagenovih proizvoda – zaista je visoko komplementarno”.

Folksvagenovo početno ulaganje od jedne milijarde dolara biće obavljeno putem ponude konvertibilnih obveznica. Dodatno ulaganje do dve milijarde dolara u Rivianove akcije će se desiti u dve porcije od po milijardu dolara u 2025. i 2026. godini, saopštile su kompanije. Još dve milijarde dolara će doći u obliku novčane uplate kada zajedničko preduzeće počne sa radom i zajma u 2026. godini.

Alan Onsman, novinar Forbes