Pretraživač koga pokreće veštačka inteligencija

OpenAI će u ponedeljak objaviti pretraživač koji pokreće vještačka inteligencija

TEHNOLOGIJA

author image

Forbes11. maj 2024. 14:32

featured imageFoto: Reuters/Dado Ruvic/Illustration

OpenAI će objaviti svoj novi AI proizvod za pretragu u ponedjeljak, dan prije godišnje konferencije za programere I/O na kojoj se očekuje da će Gugl (Google) objaviti planove za Džeminaj AI (Gemini AI) proizvode, prenosi Rojters, pozivajući se na dva izvora koja su upoznata sa tim.

Ključne činjenice

Dok je OpenAI pokrenuo svoj novi AI pretraživački proizvod, kompanija se našla pod sve većim pritiskom da proširi svoje usluge jer rivali objavljuju sopstvene čet-botove. Takođe, kruže i glasine da startap koji podržava Majkrosoft (Microsoft), planira da uđe u posao pretraživanja već mjesecima.

Prema The Verge, manipulacije OpenAI uključuju pokušaje za „agresivnim privlačenjem zaposlenih iz Gugla“ za tim koji radi na isporuci proizvoda i postoje izvještaji da je kompanija registrovala ime domena za uslugu, search.chatgpt.com, iako URL trenutno prikazuje da stranica „nije pronađena“ kada se posjeti.

AI pretraživački alat će navodno biti ugrađen u OpenAI potpis ChatGPT-a i dobijaće informacije direktno sa interneta, navodi Blumberg, kao i pružanje citata prilikom odgovaranja na korisnička pitanja.

Prema izvještaju Informejšna (The Information), OpenAI alatku za pretragu će djelimično pokretati Majkrosoftov pretraživački Bing, dok Blumberg izvještava da će jedna verzija proizvoda koristiti slike ili dijagrame pored teksta kada odgovara na pitanja.

OpenAI nije odmah odgovorio na zahtjev Forbesa za komentar.

Ključni kontekst

Gugl je neprikosnoveni kralj internet pretrage. Godinama je definisao kako pronalazimo i konzumiramo informacije na mreži, toliko da se ime kompanije uvuklo u popularni rječnik kao glagol. Generativna vještačka inteligencija je na ivici da potpuno preokrene online pretragu, nudeći korisnicima nov način pretrage. Uviđajući promjene, Gugl je već počeo da implementira AI u svoje pretraživačke proizvode i široko se očekuje da će nastaviti tako, a AI startapi poput Perplexity žele da izazovu dominaciju Gugla u ovom potencijalno ranjivom trenutku promjene.

Detaljnija integracija OpenAI četbota sa informacijama u realnom vremenu i citatima sa interneta mogla bi da pomogne u rješavanju jednog od dugotrajnih problema s kojima se AI botovi suočavaju pri prezentovanju informacija: pouzdanosti. AI četbotovi mogu da pruže ubjedljivo tačne ali lažne informacije – tzv. „halucinacije“ – koje mogu da budu teške za provjeru bez odgovarajućeg izvora ili nedostatka dragocjenog konteksta koji može da se dobije ručnim pretraživanjem rezultata.

Šta treba posmatrati

Guglova godišnja konferencija za programere I/O, često je ispunjena najavama i ažuriranjima za njegove proizvode. Događaj bi trebalo da počne uvodnom izjavom u 10 sati po pacifičkom vremenu u utorak. Očekuje se da će se vještačka inteligencija koristiti ove godine, a ažuriranja o planovima tehnološkog diva za njegov Džeminaj AI model se sa nestrpljenjem očekuju, kao i vijesti o njegovom Android sistemu i Piksel uređajima.

Forbes vrijednost

Sem Altmen (Sam Altman) ima neto vrijednost od 1 milijardu dolara, procjenjuje Forbes. Iako je najpoznatiji po osnivanju i vođenju OpenAI, Altmenovo bogatstvo potiče iz drugih izvora jer nema vlasnički udio u kompaniji. Umjesto toga, bogatstvo i status milijardera Altmena dolazi iz niza vrijednih investicija, uključujući udjele u novopokrenutom Reditu, Strajpu i startapu za nuklearnu fuziju Helion. Prije svog rada u OpenAI, Altmen je osnovao kompaniju za socijalno mapiranje Lupt i služio kao partner i predsjednik u uticajnom inkubatoru za startape Y Combinator.

Robert Hart, Forbes

OpenAI Will Reportedly Announce An AI-Powered Search Engine Next Week — Here’s What We Know