Rešenje za botove na mreži X

Mask našao rešenje za botove na mreži X

VESTI

author image

Forbes16. apr 2024. 07:00

featured imageShutterstock/kovop

Vlasnik društvene mreže X, Ilon Mask, sugerisao je juče da će novi korisnici društvene mreže nekada poznate kao Tviter morati da plate malu naknadu kako bi koristili osnovne funkcije na platformi – promena koja je potrebna, kako kaže, da bi se suzbio problem botova koji već godinama muče sajt.

Maskov tvit, koji je odgovor na spekulacije o tome da će se novim nalozima naplaćivati mala godišnja naknada za objavljivanje, lajkovanje, obeležavanje i odgovaranje, nije precizirao kada će naknada stupiti na snagu ili kako će funkcionisati, ali je rekao da je naknada „jedini način da se suzbije neprekidna ofanziva botova“ na X-u.

Mask je rekao da veštački inteligentni botovi i internet trolovi mogu lako proći testove za identifikaciju botova.

Naknada koju je spomenuo Mask slična je onoj koja je već uvedena novim korisnicima u Novom Zelandu i na Filipinima prošlog oktobra kao deo X-ovog programa „Nije bot“, koji je zahtevao od novih naloga da plate godišnju naknadu od jednog dolara za objavljivanje, lajkovanje, odgovaranje i više.

Objava o dolazećoj naknadi za nove korisnike stiže manje od dve nedelje nakon što je X započeo čišćenje botova na platformi koje će, prema Masku, rezultirati time da osobe odgovorne za bot naloge budu suočene sa „punom snagom zakona“.

Da li će svi korisnici na X-u na kraju morati da plate malu naknadu kako bi pristupili osnovnim funkcijama platforme? Nije jasno, iako je Mask pokušao da naplati korisnicima za određene premijum funkcije poput mogućnosti uređivanja postova, u sklopu nastojanja da poveća prihode sajta i suzbije turbulencije u prodaji oglasa.

Mask je često obećavao da će smanjiti botove na X-u, iako se problem nastavio pojavljivati od njegovog preuzimanja Tvitera 2022. godine, kada je tvitovao „pobedićemo spam botove ili umreti pokušavajući“.

X-ov program „Nije bot“ i njegova godišnja naknada od jednog dolara za nove korisnike u Novom Zelandu i Filipinima hvaljeni su kao sredstvo za procenu „potencijalno moćne mere“ koja će pomoći X-u da se bori protiv botova i spamera. X je rekao da će rezultate programa „uskoro“ podeliti kada je objavljen prošle godine, iako još nije jasno da li je platforma podelila bilo kakve rezultate. Tačan broj botova na X-u nije identifikovan, iako su istraživači pronašli da je aktivnost botova na X-u porasla tokom popularnih događaja poput Superboula 2024. i prve republikanske predizborne debate.

Forbes procenjuje Maskovo bogatstvo na 187,5 milijardi dolara, što ga čini trećom najbogatijom osobom na svetu iza šefa LVMH-a Bernarda Arnoa i osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Antonio Pekenjo IV, novinar Forbes