Za software inženjere nema krize

Pad broja oglasa na IT tržištu – Trend ili strateška promena pri zapošljavanju?

BIZNIS

author image

Forbes Srbija6. mar 2024. 07:00

featured imageMarko Vučetić; Foto: Damir Vujković

Prošle godine na tržištu rada u Srbiji zabeležen je pad broja IT oglasa od čak 50% u odnosu na prethodnu. Ovaj trend pada primetili smo još krajem 2022. godine i nastavljen je tokom cele 2023.

Drastičan pad oglasa pokazao nam je privremeni pad aktivnosti na IT tržištu, ali isto tako može biti rezultat promena u strategijama zapošljavanja koje firme primenjuju. Kompanije su težile da pronađu način vođenja poslovanja koji će im obezbediti kontinuirani rast iz prethodnih godina.

Masovna otpuštanja širom sveta tokom 2022. godine, zabrinula su poslodavce. U nekim mesecima u glavnim pikovima beleženo je više od 100.000 otkaza, što je u tom trenutku bilo neverovatno za IT industriju koja važi za jednu od najbrže rastućih.

Krajem 2023. godine, globalni trend otkaza značajno opada, sa brojkama koje se sada kreću oko 5.000 do 10.000 mesečno, međutim početkom 2024. opet beležimo rast broja otkaza. Iako je većina otpuštanja u tehnološkom sektoru usmerena na određene kompanije, postoji zabrinutost da će se ova kriza proširiti na druge sektore. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer su mnoge kompanije već suočene sa smanjenjem radne snage zbog pandemije i drugih faktora.

Analitičari širom sveta vrlo često upozoravaju da će se ova situacija verovatno pogoršati pre nego što bi mogla da bude povoljnija. Iako je godina krize, kompanije koje su svoje prozivode i usluge bazirale na veštačkoj inteligenciji mogu da se pohvale rastom na svetskom tržištu. Open AI je definitivno lansiranjem ChatGPT-a promenio mnogo stvari na tržištu i podstakao mnoge kompanije da rade na razvoju svojih modela baziranih na veštačkoj inteligenciji.

Ako govorimo o situaciji na domaćem tržištu, rekao bih da smo dobro prošli kroz izazovnu godinu i da je naše tržište ipak izbeglo veliki uticaj globalne krize. U Srbiji je bilo manje od 2% do 3% otkaza od ukupnog broja zaposlenih. Važno je napomenuti da su kandidati koji su dobili otkaze vrlo brzo pronašli nove poslove i nastavili svoj karijerni put. Specifičnost je u tome da su kompanije koje nisu direktno vezane za IT industriju u tom trenutku lakše zapošljavale IT stručnjake, što je za njih zaista bilo teško u prethodnim godinama. Subjektivni osećaj jeste da je više od dve trećine otpuštenih kandidata nove poslove pronašlo van tehnoloških kompanija.

Plate i izvoz IKT usluga – svetle tačke u statistikama

U Srbiji u IT sektoru radi oko 104.000 zaposlenih, pri čemu se broj stručnjaka svake godine povećava za nekoliko hiljada. U prethodnim godinama dosta se govorilo o povećanju zarada u IT-u. Međutim, šta su poslodavci rekli o planovima za 2024. godinu?

Istraživanje „Šta to radi programere“ pokazuje spremnost čak 53% poslodavaca da u 2024. godini podignu plate za 10%.

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da prosečna neto plata u oblasti „računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti“ iznosi 262.011 dinara. Bez iskustva, na početničkim pozicijama, zaposleni u IT kompanijama dobijaju od 800 do 1.200 evra, dok inženjeri sa velikim znanjem i iskustvom mesečno mogu da zarade i više od 5.000 evra.

Najplaćenija pozicija u IT-u i 2023. godine bila je software inženjer. Opseg prosečnih plata za taj posao kretao se između 1.800 i 2.000 evra. Najniže prosečne plate imaju zaposleni na mestu Help Desk, između 700 i 800 evra.

Pored minimalnog rasta plata u IT-u, izvoz IKT usluga je imao trend rasta koji se nastavio i prethodne godine.

Preliminarni podaci ukazuju da će vrednost izvoza u 2024. premašiti 3,5 milijardi evra. U prvih deset meseci 2023. godine, izvoz IKT sektora dostigao je 2,8 milijardi evra, što je bilo povećanje od 100 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu.

Za software inženjere nema krize

U prvoj polovini ove godine, baš kao i prošle godine software Inženjeri i IT Help Desk stručnjaci ostaju na vrhu liste najtraženijih pozicija na IT tržištu rada. Pored ove dve navedene, ostale pozicije koje se izdvajaju kao najtraženije 2023. su: Sistem administrator, ERP/SAP/ABAP Konsultant, Frontend Developer.

Kompanije najviše vrednuju poznavanje SQL-a i JavaScript-a, ali takođe su u potrazi za stučnjacima koji se dobro snalaze u tehnologijama kao što su GIT, Linux, Cloud, Agile, Python, Java, Windows i CSS.

Kada sagledamo celu situaciju, IT tržište se po prvi put u poslednjih nekoliko godina suočava sa izazovima i globalnim ekonomskim nestabilnostima, promenama u organizacijama, ali i munjevitim rastom veštačke inteligencije.

Razvoj stručnjaka u oblasti veštačke inteligencije u narednom periodu će biti ključna aktivnost za razvoj naše tehnološke scene. Problem sa veštačkom inteligencijom u Srbiji je to što još nemamo dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali će u narednom periodu definitivno fokus morati da pređe na razvoj budućih inženjera.

Fakulteti moraju da budu spremni na ove promene i da brzo uvode nove programe koji su bazirani na veštačkoj inteligenciji.

Važno je naglasiti i ulogu države u podršci IT sektoru. Podsticaji i olakšice IT kompanijama su zaista dali vetar u leđa i na taj način je ubrzan rast industrije, privučeni su investitori i stvoreno je povoljno okruženje za razvoj domaćih tehnoloških inicijativa. Kako bi se ovaj rast nastavio, veoma je važno nastaviti sa ovakvim merama, pa čak i pojačati mere zbog novonastalih situacija na globalnom nivou koje mogu da utiču na naše tržište.

Marko Vučetić, HelloWorld.rs