Zaboravite na šporet na gas

On je „tihi ubica“ koji vreba iz kuhinje: Ispušta kancerogene materije i kada se ne koristi

Stručnjaci ističu da šporet na gas ima dosta negativnih uticaja i savetuje se nekoliko načina za smanjenje njegove štetnosti.

IZVOR: ŽENA.BLIC.RS 

Foto: stavklem/Shutterstock
Foto: stavklem/Shutterstock

Da li je poret na gas izvor zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru?

Udarne ve

Bez sumnje, da, piše hedgehogelectric.com.

Postoje dva načina na koje plinske peći zagađuju naše domove. Prvi je najočigledniji – kad su u upotrebi. Izgarajući gas stvara toplotu koja uzrokuje vezanje kiseonika i azota plamenom.

Oni se kombinuju kako bi stvorili azot oksid i azot dioksid, zajednički poznate kao NOx, koji mogu iritirati pluća. Ali to nije jedino jedinjenje oko kojeg treba brinuti. Kuvanje na plin takođe može emitovati ugljen monoksid, čestice, pa čak i formaldehid. Svi oni imaju razne štetne uticaje na zdravlje i mogu uticati na disajni i kardiovaskularni sistem.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da šporeti na plin ispuštaju otrovna jedinjenja čak i kada se ne koriste. Među onima koji najviše zabrinjava je benzen, koji je kancerogen. Studija PSE Health Energy otkrila je benzen u 99 posto uzoraka uzetih u domovima u Kaliforniji. Druge otkrivene hemikalije uključuju ksilen, toluen i etilbenzen koji takođe mogu uzrokovati probleme s disajnim sistemom pa čak i rak.

Studija PSE Health Energy otkrila je da gasne peći mogu da emituju onoliko benzena koliko i cigareta, što ih čini sličnim pasivnom pušenju.

“Možete postići isti nivo benzena samo ako imate ugašenu peć u svojoj kući kao što biste očekivali da ćete videti u kući s pušačima”, rekao je Set Šonkof, izvršni direktor PSE Energy Health.

To je, naravno, samo kada je šporet ugašen. Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da emisije NOx kada je ovaj uređaj u upotrebi mogu premašiti sigurnosne standarde za kvalitet spoljnog vazduha za nekoliko minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.