Zabrinjavajući problemi oko električnih vozila

  • Post category:BLIC VESTI

Direktor Stellantisa: Veliki popusti su uništili profitabilnost jednog proizvođača automobila

26 Jan 2024 – 07:00 Vesti 0 Komentara

Potražnja za električnim automobilima slabi na važnim tržištima, neki proizvođači nude popuste i niže cene. Treba se rešiti zaliha i podići prodajne brojke, ali zbog toga mnogi proizvođači ulaze u rizik. Šef Stellantisa (Peugeot, Fiat, Opel…) i jedan od najboljih menadžera u autoindustriji, Karlos Tavares, ovo vidi kao opasan razvoj događaja.

– Ako snizite cene, a da pritom ne uzimate u obzir stvarne troškove, doći će do krvoprolića – rekao je slikovito izvršni direktor Karlos Tavares za Financial Times.

Njegova kompanija je jedna od najprofitabilnijih u industriji. Drugi proizvođači automobila mogli bi da uđu u probleme, što ih čini mogućom metom preuzimanja, navodi Revija HAK.

– Znam kompaniju koja je brutalno snizila cene i čija profitabilnost se brutalno urušila – rekao je ne ulazeći u detalje. Posmatrači iz industrije ovo vide kao aluziju na Teslu.

Autoindustrija ulazi u najizazovniju fazu s električnim vozilima. Naime, nakon godina stabilnog rasta, brojke u Evropi nisu toliko optimistične. Pogotovo će biti izazovno nemačku tržište. Tamošnja vlada je naime odlučila da ukine subvencije za kupovinu električnih vozila.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Stellantis